Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că este convins că România va intra în Spațiul Schengen pe 8 decembrie.
„Îmi mențin părerea că, pe data de 8 decembrie, vom intra în Spațiul Schengen și nu cred că un alt stat al Uniunii Europene - un stat prieten, cum este Austria - se poate opune pe nedrept intrării României în Spațiul Schengen”, a spus Marcel Ciolacu.
Consiliul Justiție şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va pronunța joi asupra aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, conform agendei provizorii a reuniunii, deşi cel puţin două ţări au în continuare obiecții faţă de aderarea României şi Bulgariei, sau numai a Bulgariei, la zona de liberă circulaţie, potrivit euronews.ro.
Citește și: Consiliul JAI se va pronunța joi asupra aderării României la spaţiul Schengen
Pe agenda provizorie a Consiliului JAI figurează joi punctul „Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România” (posibil) Adoptare, precum şi un punct similar referitor la Croaţia. Agenda JAI ar putea suferi modificări în urma reuniunii COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană) de miercuri dimineaţă, în urma contactelor diplomatice de până atunci.
Până în prezent, nicio ţară nu şi-a anunţat opoziția faţă de aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, în timp ce mai multe state au exprimat obiecții faţă de aderarea României şi Bulgariei, sau numai a Bulgariei, inclusiv în ultimele zile.
Comisia Europeană vrea România în Schengen
Guvernul olandez a anunţat vineri că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei. Premierul olandez Mark Rutte a motivat această decizie prin faptul că ''există, teoretic, riscul inițierii unui flux migrator printr-o ţară'' anume.
Justificarea sa este împărtășită şi de cancelarul austriac Karl Nehammer, care a declarat sâmbătă presei la Viena că Austria ''nu îşi dă consimțământul pentru extinderea spațiului Schengen către România şi Bulgaria'', acceptând doar aderarea Croaţiei.
Cancelarul austriac afirmase anterior că majoritatea celor aproximativ 75.000 de migranți ilegali care au intrat anul acesta în Austria fără să fi fost înregistrați anterior într-o altă ţară din UE au trecut prin Bulgaria sau România, ţări aflate la frontiera externă a UE, declaraţii respinse ulterior atât de autorităţile române, cât şi de cele bulgare.
Rezerve a exprimat până de curând faţă de extinderea spațiului Schengen şi opoziția din Suedia. Europarlamentarul Siegfried Mureșan, care este vicepreședinte al grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European (PE), a declarat însă recent, cu prilejul unei reuniuni la nivel înalt a PPE la Atena, că guvernul Suediei a obţinut mandat din partea parlamentului pentru a vota aderarea României la spaţiul Schengen.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!