Legea privind repatrierea aurului Băncii Naţionale a României este constituţională. Judecătorii CCR au respins plângerea Opoziţiei. Actul normativ mai are însă un hop până să intre în vigoare - preşedintele Klaus Iohannis trebuie să promulge legea.
Curtea Constituțională a respins miercuri, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea depusă de PNL în legătură cu legea votată de Parlament prin care rezerva de aur a BNR trebuie repatriată de la Londra, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.
Cele două voturi „împotrivă” le aparțin celor două judecătoare numite la CCR de președintele Klaus Iohannis: fosta președintă a ÎCCJ, Livia Stanciu, și fosta consilieră prezidențială, Simina Tănăsescu.
Poriectul inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează aducerea în țară a rezervelor de aur ale României, a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 24 aprilie, cu 165 de voturi favorabile, 90 împotrivă și trei abțineri.
Am renunțat la acea propunere inițială care spunea că BNR poate să depoziteze aur în străinătate, dar nu mai mult de 5% din total, și exclusiv în scopul obținerii de venituri, pentru că există suspiciunea unei tangențe a zonei de administrare care revine exclusiv BNR și ar putea să ducă la discuții inutile legate de valoarea la care se raportează acest 5%. Aurul deținut de BNR în numele României se constituie în tezaur în țară. Mi-aș dori ca România să fie o țară suficient de stabilă și de credibilă încât pe teritoriul nostru să se constituie rezervele de aur ale altor bănci centrale, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae.
Daca aurul va fi adus în țară, ne pierdem credibilitatea la nivel global, avertizează deputatul PNL, Pavel Popescu.
Șerban Nicolae, Liviu Dragnea sunt inițiatorii acestei legi. Acești oameni vor aduce aurul în țară pentru că în momentul de față nu mai au de unde să se împrumute, au împrumutat peste 3 miliarde de euro. Vom ajunge ca Venezuela, care acum o lună de zile a vândut 40% din aurul pe care l-a repatriat. Venezuela este într-o situație dezastruoasă, oamenii se mănâncă, se omoară între ei pentru o felie de pâine, conduși de un dictator nebun, Maduro. Vorbim de dorința acestor oameni de a confisca absolut orice mai deține acest stat român, a precizat liberalul.
Potrivit proiectului, „Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve internaţionale, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv” din mai multe elemente, între care aur deţinut în tezaur în ţară.
Textul propune ca BNR să urmărească menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.
„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, mai cuprinde proiectul.
Iniţiativa stipulează că, „din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice”.
„Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, mai prevede acest proiect.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!