Cinci produse românești se află printre cele aproape 1.500 protejate în Uniunea Europeană. Ultimul intrat pe listă, în decembrie 2018, este scrumbia de Dunăre afumată, cel mai bogat pește în grăsimi din lume, raportat la talia sa.
Novacul afumat din Țara Bârsei este unul dintre produsele românești protejate în Uniunea Europeană. Peștele e crescut timp de trei ani în ferme piscicole situate în comunele din zona de centru-vest a țării noastre: Dumbrăvița, Feldioara, Halchiu, Bod și Hărman.
Un alt produs de pe listă e telemeaua de Ibănești. Ea poate fi vândută sub această denumire în spațiul comunitar doar dacă a fost produsă pe raza a trei comune: Gurghiu, Hodac și Ibănești, toate aflate în județul Mureș.
Salamul de Sibiu este alt produs protejat, un salam crud-uscat, făcut din carne de porc provenită de la exemplare ajunse la maturitate și din slănină tare. Este afumat cu lemn de esență tare, maturat și uscat la rece.
În fine, magiunul de prune Topoloveni este primul produs protejat, încă din 2011! Produsul deține și titlul de „Furnizor al Casei Regale”.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!