Creierele copiilor care petrec mult timp jucându-se pe dispozitive mobile şi navigând pe internet par să prezinte anumite modificări. Este rezultatul unui studiu realizat de Institutul național al sănătății din Statele Unite. Concret, specialiștii au identificat o subțiere a scoarței cerebrale.
Subţierea cortexului "este considerată că un proces de îmbătrânire", a explicat o cercetătoare implicată în proiect. Totuși, ea spune că nu este clar dacă acest proces este unul nefast în cazul copiilor. Studiul a fost realizat cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică și a arătat "urme diferite" în creierele copiilor care folosesc smartphone-uri, tablete şi jocuri video mai mult de şapte ore pe zi.
Cercetarea a mai arătat și că smartphone-ul poate să genereze un efect de dependenţă, întrucât timpul petrecut în faţa unui ecran stimulează sinteză de dopamină, hormonul plăcerii. Proiectul s-a desfășurat în 21 de centre de cercetare din Statele Unite unde specialişti au început să monitorizeze creierele a 4.500 de copii cu vârste cuprinse între nouă şi zece ani, pentru a vedea dacă utilizarea intensivă a jocurilor video şi timpul petrecut pe internet au o anumită influenţă asupra dezvoltării lor.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM, la fiecare 30 de minute. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!