În ultima vreme au tot apărut în spațiul public informații conform cărora mai multe fabrici de confecții fac măști din bumbac. Dacă sunt eficiente sau nu, explică doctorul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș.
„Masca în sine este o măsură de prevenție, dar care are niște indicații. Folosesc masca în momentul în care sunt bolnav și vreau să îi protejez pe ceilalți sau în momentul în ccare intru în contact cu bolnavi, așa cum se întâmplă în spitale. În rest, masca nu are o utilitate, adică nu există o garanție că mă protejează în raport cu virusul.
Dacă merg pe stradă, e importantă distanțarea socială.
Masca este de unică folosință. Nu o poți folosi și a doua zi sau dacă s-a umezit. Sunt niște măsuri clare. E mai bine să nu o folosim dacă nu este nevoie.
Legat de treaba cu bumbacul. Aici este o soluție de compromis. Dacă nu am varianta unei măști chirurgicale și vreau totuși să am o barieră, este o variantă și cea confecționată din bumbac. Folosită în aceleași condiții de igienă ca și masca chirurgicală, o singură dată. O pot folosi 3-4 ore. Dacă tușesc sau strănut, împiedică secrețiile, dar limitat. Nu i-aș da o importanță mai mare decât are.
Cineva care e pozitiv, poate să îmi transmită chiar dacă eu am mască.”
Ascultă aici întreaga declarație a doctorului Adrian Marinescu:
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!