Tudor Chirilă este unul dintre cei mai cunoscuți artiști din România. Actorul și cântărețul în vârstă de 49 de ani se poate lăuda cu o carieră impresionantă, atât în industria muzicală, cât și în actorie. Deși susține că nu-i lipsește nimic în momentul de față și că este împlinit pe toate planurile, Tudor mărturisește însă că și-ar dori să petreacă mai mult timp cu cei doi copii ai săi.
Cântărețul este tatăl a doi fii, în vârstă de șase și opt ani, și recunoaște că, acum, aceștia se află într-o perioadă de dezvoltare socială și se confruntă cu noi provocări. Deși este un tată strict atunci când vine vorba de educația băieților, Tudor susține că face acest lucru doar pentru a-i proteja.
„Încercăm să le arătăm un drum în viață corect, în care să le pese de cei din jurul lor, să fie conștienți de faptul că acțiunile lor au un impact în societate. Încercăm să le spunem că nimic nu se poate face fără repetiție și e un moment bun în care să începem să le spunem lucrul acesta. În același timp, le spunem că viața trebuie să fie și joc, și creativitate și e OK să îți placă ceea ce faci, și le insuflăm chestia asta cum că nu vor putea fi pe deplin fericiți dacă nu fac ceea ce le place și că trebuie să facă eforturi să descopere ceea ce-și doresc, dar că viața nu e tot timpul roz și că iubirea necondiționată o primesc doar de la părinții lor, iar pentru celelalte trebuie să învețe instrumentele necesare care să-i ajute să relaționeze cu cei din jurul lor.
Încercăm să le furnizăm, ușor, ușor, niște lecții de viață, o rutină, un mod de a gândi – cel mai important e ca un copil să deprindă un mod de a gândi și, în funcție de asta, el se va descurca. Și încercăm chiar să facem ceea ce le spunem că trebuie făcut, nu să fim doar predicatori ai unor lucruri pe care noi nu le practicăm”, a declarat Tudor Chirilă pentru revista VIVA!.
De asemenea, artistul este de părere că generațiile s-au schimbat, astfel că, și educația este altfel acum: „Nu cred că generația asta seamănă cu noi. În primul rând, părinții noștri acceptau ca noi să fim bătuți la școală – de acolo venim, copiii nu erau invitați la dialog. Așa era sistemul de educație în care creșteam, nu neapărat familia. Astfel că pe mine școala mă timora mai mult decât pe ei. Acasă îmi aduc aminte că eram foarte vorbăreț cu părinții noștri, dar în zona de școală nu aveam atât de multă relaționare cu ceilalți, cum au ei. În altă ordine de idei, am avut parte de mai puțin entertainment și am fost mai creativi. Cumva cred că toate produsele astea de streaming le oferă copiilor foarte mult conținut și ei nu mai știu ce să facă atunci când sunt singuri. Noi ne duceam în curte și făceam ceva cu două bețe. Mă uit și la ei câteodată că nu se joacă cu jucăriile din camera lor, ci fac „conținut cu ceva ce nu te-ai aștepta și cred că asta trebuie încurajat în ziua de astăzi.”
Tudor Chirilă nu le cumpără telefoane copiilor săi
Tudor Chirilă a vorbit și despre metoda de parenting pe care o aplică în cazul copiilor lui, susținând că aceștia trebuie să înțeleagă că sunt consecințe pentru fiecare acțiune.
„Cred că un copil trebuie să înțeleagă că sunt consecințe, atât pentru faptele bune, cât și pentru cele rele, dar cred că felul în care îi spui unui copil contează. Una e să-i spui: „ai greșit și alta: „ai putea să faci mai bine, mai gândește-te o dată. Îi încurajăm foarte mult să facă lucruri singuri, să încerce – trebuie să urmărești, cumva, independența. Nu le-am luat telefoane pentru că ei au înțeles foarte clar că sunt niște calculatoare. Au înțeles foarte bine și că în alte familii fac oamenii ce cred, iar noi, în a noastră, facem ce considerăm. Dacă vor avea telefoane pentru a comunica, vor putea și cu unele de 10-15 ani care nu sunt smartphone-uri. Nici social media, nici telefoanele nu vor intra prea repede în viața lor. În momentul în care vor ajunge să discearnă cât de cât lucrurile, să înțeleagă de ce trebuie să se ferească, să nu se lase afectați, în momentul în care vor intra în zona asta, va fi o decizie luată de ei, conștienți de sine, în timp și spațiu, și conștienți de provocările lumii în care trăim. Nu mă deranjează expunerea la ecran atât de mult, cât expunerea la social media, de exemplu. Au văzut un film al lui Denzel Washington pe internet, în care el spunea că, pe vremuri, trebuia să mulțumești un singur om – cel cu care stăteai de vorbă și, acum, te chinui să mulțumești zeci de mii de oameni odată.”, a mai spus artistul.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!