Economia Ucrainei a suferit cele mai mari pierderi din ultimii 30 de ani, în urma invaziei ruse. Inflația trece de 20% în această țară care trăiește acum din împrumuturi și ajutoare externe. Afectată este și Rusia. Țara invadatoare și-a ratat, însă, orice perspectivă de a mai face afaceri cu Occidentul în următorii 20 de ani.
Produsul intern brut al Ucrainei țări a scăzut cu peste 30% anul trecut în contextul agresiunii rusești, potrivit ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Șvyrydenko.
Este cel mai mare declin de când Ucraina și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică.
Economia Ucrainei este pe perfuzii
Inflația a atins oficial 20%, dar în realitate este probabil mult mai mare. Prețurile la legume, de exemplu, au crescut cu 85%, deoarece Herson, cel mai mare producător din țară, a fost scena unor lupte grele.
Ucraina trăiește acum din exporturile de cereale, spune Adrian Negrescu, profesor de economie:
„Economia Ucrainei este una aflat la terapie intensivă, pe perfuzii asigurate de Statele Unite, de Uniunea Europeană sau FMI. Această țară trăiește acum din banii făcuți din exporturile de cereale.”
Războiul din Ucraina și sancțiunile au costat și Rusia. Țara invadatoare a înregistrat un deficit bugetar record în decembrie, în condițiile în care veniturile au scăzut, pe fondul restricțiilor la exporturi, iar cheltuielile cu așa zisa operațiune specială au crescut. Nu chiar atât de mult, se pare.
„Rusia s-a salvat în 2022 găsindu-și noi surse de vânzare în zona de energie și gaze precum și cereale. Acestea au luat calea Indiei, a Chinei, a Iranului, țări cu care a început să facă afaceri din ce în ce mai puternice”, afirmă Adrian Negrescu, profesor de economie
Ucraina a primit peste 32 de miliarde de dolari ca ajutor și împrumuturi din străinătate anul trecut. Aproape 40% din această sumă a venit din SUA, puțin sub 25% din UE, iar circa 8% de la FMI. Anul acesta, Ucraina va primi 18 miliarde de euro numai de la Uniunea Europeană.
Rusia se va adânci în probleme financiare
În schimb, Rusia și-a ratat orice perspectivă în următorii 10-20 de ani de a mai face afaceri cu Occidentul.
„Rusia se întoarce în anii `90, într-o economie pe model chinezesc. Este o țară izolată din punct de vedere economic și care se va adânci în probleme financiare”, a declarat Negrescu, pentru Știrile Digi FM.
Uniunea Europeană a impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea neprovocată și nejustificată a Ucrainei. Cel de-al zecelea pachet de sancțiuni este în lucru.
Totuși, sunt și voci care susțin că evoluția economică a Rusiei a arătat mai bine decât se estimase inițial. La fel și economia Uniunii Europene.
Sancțiunile impuse Rusiei au fost depășite tocmai prin crearea unor noi rute comerciale. S-a produs un efect de deturnare de comerț, în opinia profesorului de economie, Bogdan Glăvan:
„Nu mai cumpărăm petrol, gaze, motorină direct din Rusia, dar cumpărăm indirect prin intermediari, țări precum Turcia, zona Golfului, India, care cumpără petrolul rusesc, îl rafinează și apoi ne vând nouă produse petroliere. Economia mondială, Rusia, Europa nu au suferit atât de mult pentru că, în fapt, comerțul internațional nu s-a distrus, ci doar s-a deturnat.”
Numai că războiul intră astăzi în al doilea an și cu cât durează mai mult, cu atât mai mult va crește prețul economic.
Un material realizat de Adina Leoveanu
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!