Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Gisèle Pelicot, victima din procesul violurilor şocante din Franţa, declarații sfâșietoare către soț, în instanță: „Cum ai putut să mă trădezi astfel?”

Gisèle Pélicot/ Profimedia
Gisèle Pélicot/ Profimedia

Gisèle Pelicot, femeia din Franţa în vârstă de 72 de ani al cărei fost soţ este judecat pentru că a drogat-o, a violat-o şi a invitat zeci de alţi bărbaţi să o violeze, a luat miercuri cuvântul în instanţă, un moment intens mediatizat atât de presa din Franţa, cât şi de cea internaţională, victima acestor orori explicând ce a făcut-o să-şi găsească forţa de a trece prin acest proces public.

Gisèle Pelicot a luat cuvântul în urma unei solicitări din partea echipei sale de avocaţi de a i se da şansa de a răspunde la probele şi mărturiile care au fost prezentate până acum în cadrul procesului care a început luna trecută, relatează BBC, potrivit News.ro. 

„Vreau ca toate femeile care au fost violate să spună: Doamna Pelicot a făcut-o, pot şi eu. Nu vreau să le mai fie ruşine”, a spus ea, referindu-se la cererea sa pentru un proces public şi pentru ca înregistrările video ale presupuselor violuri să fie prezentate.

Ea a declarat că, în ultimele săptămâni, a fost martoră la audierea în boxă a mai multor soţii, mame şi surori ale inculpaţilor, care au spus că inculpaţii sunt „oameni excepţionali”.

„Sunt exact ca cel pe care l-am avut acasă”, a adăugat ea. „Dar un violator nu este doar o persoană pe care o întâlneşti într-o parcare întunecată, târziu în noapte. El poate fi găsit şi în familie, printre prieteni”, a completat femeia.

„Complet distrusă”

Gisèle Pelicot a recunoscut că este „complet distrusă” şi că va trebui să se reclădească. „Nu ştiu dacă întreaga mea viaţă va fi suficientă pentru a înţelege”, a spus ea.

Adresându-se fostului său soţ cu „domnule Pelicot”, ea a mărturisit: „Aş vrea să-i mai pot spune Dominique. Am trăit împreună 50 de ani, am fost o femeie fericită şi împlinită”.

„Ai fost un soţ grijuliu, atent şi nu m-am îndoit niciodată de tine. Am împărţit zâmbete şi lacrimi”, a adăugat ea, cu vocea frântă. „Cum ai putut să mă trădezi aşa? Cum ai putut să-i laşi pe aceşti străini să intre în dormitorul nostru? Pentru mine, această trădare este incomensurabilă”, a continuat Gisèle Pelicot.

Gisèle Pelicot a apărut la bară în rochie neagră şi i s-a adresat direct pentru prima dată fostului său soţ spunându-i „tu”. „Aş dori să mă adresez domnului Pelicot. Nu mă pot uita la el, pentru că încărcătura emoţională este încă acolo. Îi voi spune Dominique astăzi”, a început Gisèle Pelicot. „Am avut 50 de ani împreună, trei copii, şapte nepoţi. Ai fost un tată grijuliu, un bun ascultător. Un om bun şi încrezător”, a continuat femeia, evocând amintirile unui cuplu obişnuit: „Ne-am împărţit zâmbetele şi necazurile. Am împărtăşit momentele dificile, sărbătorile, zilele de naştere, Crăciunurile”.

Ea a intentat divorţ de Dominique Pelicot în 2021, după aflarea faptelor.

Dominique Pelicot şi-a coborât privirea pe tot parcursul discursului fostei sale soţii.

Droguri în înghețată

Dominique Pelicot a recunoscut că între 2010 şi 2020 a recrutat bărbaţi online pentru a-i viola soţia în timp ce aceasta se afla sub efectul unor sedative puternice şi somnifere pe care i le administra.

Gisèle Pelicot a mărturisit că se simţea norocoasă că îl avea lângă ea atunci când suferea de probleme de sănătate care s-au dovedit ulterior a fi legate de medicamentele pe care i le administra „Încerc să înţeleg cum acest om, care pentru mine era perfect, a putut face asta. Cum a putut să mă trădeze în acest moment? Cum a putut să-i lase pe aceşti străini în dormitorul meu?”, a spus ea.„Vreau să îi spun: Întotdeauna am încercat să te ridic mai sus, spre lumină. Tu ai ales cele mai întunecate profunzimi ale naturii umane. Tu eşti cel care a făcut această alegere”, a continuat ea.

Gisèle Pelicot a declarat că soţul ei obişnuia adesea să îi gătească mâncarea şi să îi aducă îngheţată după cină - era metoda pe care el a mărturisit ulterior că o folosea pentru a o droga. „Obişnuiam să îi spun: ce norocoasă sunt, eşti un drăguţ, chiar ai grijă de mine”, a dezvăluit femeia.

Ea a adăugat că nu a fost niciodată ameţită sau nu a simţit că inima îi bate mai repede şi că probabil leşina rapid atunci când era drogată. În dimineaţa următoare se trezea în patul ei şi se simţea deosebit de obosită, dar credea că acest lucru se datorează plimbărilor lungi. „Am avut probleme ginecologice, iar în unele dimineţi mă trezeam cu aceeaşi senzaţie ca şi cum mi s-ar fi rupt apa. Semnele erau acolo, dar nu am ştiut niciodată cum să le descifrez”, a adăugat ea.

Gisèle Pelicot şi avocaţii săi au dezbătut, de asemenea, dacă Dominique ar fi putut suferi de un complex de inferioritate din cauza unei aventuri pe care ea a avut-o cu un coleg de serviciu, a unei diferenţe percepute de statut social între ei sau a faptului că ea a avut o copilărie plină de iubire, iar el nu.

Nu se consideră curajoasă 

Revenind la rezonanţa pe care o are procesul, ea a spus: „Mi s-a spus că sunt curajoasă. Asta nu înseamnă să fii curajos, ci să ai voinţa şi determinarea de a schimba societatea. Curaj înseamnă să sari în mare pentru a salva pe cineva. Eu doar am voinţă şi determinare. Acesta este motivul pentru care vin aici în fiecare zi. Chiar dacă aud lucruri de nedescris, rezist datorită tuturor bărbaţilor şi femeilor care sunt chiar în spatele meu”, a explicat ea, dând asigurări că nu a regretat niciodată că a cerut ca procesul să fie public: „Am făcut-o pentru că ceea ce mi s-a întâmplat mie să nu se mai poată întâmpla niciodată”.

Majoritatea presupuselor violuri au fost filmate, dar majoritatea inculpaţilor neagă că ar fi violat-o pe Gisèle Pelicot şi susţin că nu pot fi consideraţi vinovaţi deoarece nu şi-au dat seama că aceasta era inconştientă şi, prin urmare, nu „ştiau” că o violează.

Cei 50 de bărbaţi judecaţi împreună cu el, dintre care majoritatea sunt acuzaţi de viol calificat şi care, ca şi el, riscă până la 20 de ani de închisoare, susţin că au crezut că participă la fantezia unui cuplu de swingeri sau că nu şi-au dat seama că Gisèle Pelicot era inconştientă.

Deşi a fost prezentă în instanţă în majoritatea zilelor de când a început procesul, Gisèle Pelicot a depus mărturie doar de două ori. Ultima dată, la 18 septembrie, aceasta a declarat că s-a simţit „umilită” de sugestiile conform cărora ar fi fost de acord să ia parte la un joc sexual în care se prefăcea că doarme atunci când bărbaţii recrutaţi online de soţul său veneau la ei acasă.

„Aceşti bărbaţi au venit să mă violeze. Ceea ce aud în această sală de judecată este atât de degradant, atât de umilitor”, a declarat ea.

Un simbol pentru femeile din Franța

Procesul a stârnit un interes uriaş în Franţa, unde Gisèle Pelicot a devenit un simbol feminist - nu în ultimul rând pentru că a renunţat la dreptul său la anonimat şi a solicitat un proces public. Echipa sa juridică a declarat că un proces public va transfera „ruşinea” înapoi asupra acuzatului.

Sâmbăta trecută, au avut loc marşuri în sprijinul doamnei Pelicot în mai mult de 12 oraşe franceze.

Mai multe organizaţii feministe cer, de asemenea, guvernului francez să extindă legea privind violul pentru a include o clauză privind consimţământul.

Procesul s-a deschis pe 2 septembrie. În ciuda audierilor zilnice prelungite, acesta se află abia la jumătatea drumului, din cauza numărului de inculpaţi care trebuie interogaţi.

„Timp de 4 ani, m-am pregătit pentru acest proces şi încă nu pot înţelege de ce? Cum mi s-a schimbat viaţa? Cum de s-a ajuns la asta?”, a spus Gisele Pelicot.

„Am crezut că îmi voi încheia viaţa cu acest bărbat. Astăzi viaţa mea a fost dată peste cap”, a mărturisit ea, la jumătatea procesului de viol de la Mazan, la opt săptămâni după prima sa audiere.

Un verdict este aşteptat spre sfârşitul lunii decembrie.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
alice si ramon
Alice Tudor și Ramon Cotizo – 10 octombrie 2024
Un jucător a salvat viaţa unui oficial, în timpul unui meci din Cupa Franţei/ Shutterstock
Un jucător a salvat viaţa unui oficial, în timpul unui meci din Cupa...
Flags,Of,Iran,And,Russia,As,A,Symbol,Of,Diplomatic
UE adoptă sancţiuni împotriva Iranului, ţară acuzată de livrare de...
Zile libere în plus pentru angajați
Angajații la stat ar putea avea încă două zile libere în 2025. Ce se...
Pe aceeași temă
Caroline Darian/ Profimedia
Procesul femeii drogate de soţ pentru a fi violată de necunoscuţi. Fiica cuplului a povestit...
Gisèle Pélicot/ Profimedia
Femeia care a fost drogată de soţ pentru ca zeci de bărbaţi să o poată viola a vorbit în...
Procès du viol de Gisèle Pélicot par cinquante hommes âgés de 26 à 74 devant la cour criminelle départementale de Vaucluse à Avignon
Detalii cutremurătoare despre cazul oribil al bărbatului care şi-a oferit soţia pentru a fi...
Partenerii noștri
Digi24 Ce îi oferă Putin lui Kim Jong Un la schimb pentru soldații nord-coreeni trimiși pentru frontul din Ucraina
Ce îi oferă Putin lui Kim Jong Un la schimb pentru soldații nord-coreeni...
DigiSport Braga - Bodo/Glimt 0-0 / Galatasaray - IF Elfsborg 2-0, ACUM, la DGS 2 și DGS 3
Braga - Bodo/Glimt 0-0 / Galatasaray - IF Elfsborg 2-0, ACUM, la DGS 2 și...
PeRoz Cum s-a fotografiat o femeie, mama a trei copii, după ce i s-a spus să se apuce de sport, că nu arată bine. Imaginile sunt virale
Cum s-a fotografiat o femeie, mama a trei copii, după ce i s-a spus să se...
Film Now Experiența se vede. Denzel Washington a intrat rapid în pielea personajului său din Gladiatorul II: "Mi-am pus costumul și am început"
Experiența se vede. Denzel Washington a intrat rapid în pielea...
Digi World Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună cineva de ce văd un iepure!”
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă...
Stirile Kanal D TEST. Ce vezi prima dată în această imagine îți spune ceva important despre tine: "E înfricoșător"
TEST. Ce vezi prima dată în această imagine îți spune ceva important...
ProFM Se specula că divorțează, dar Bianca Censori și Kanye West sunt mai îndrăgostiți ca niciodată. Cum au fost surprinși în Tokyo
Se specula că divorțează, dar Bianca Censori și Kanye West sunt mai...
Digi Life Un local mexican deschis anul trecut, votat cel mai bun bar de cocktailuri din lume: Nimeni nu s-a gândit că am putea reuşi aşa ceva
Un local mexican deschis anul trecut, votat cel mai bun bar de cocktailuri...
Ultimele știri din matinal
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
calin goia la matinal 1lats
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele...
nicusor dan la matinal digi fm 20 septembrie
Nicușor Dan, în direct la Digi FM: „Nu iau în calcul o intrare în PNL”
Radu Paraschivescu despre victor rebengiuc
Radu Paraschivescu despre gafele Elenei Lasconi și ale lui Mircea Geoană
Ultimele știri
elena lasconi si nicolae ciuca
Elena Lasconi, ironică după ce Nicolae Ciucă i-a propus să se retragă din cursa prezidențială...
Control fiscal, bani, calcule, verificări Fisc, ANAF, Finanțe
Administratorul unei firme de mobilă din Beiuş, acuzat că ar fi prejudiciat statul cu 855.000...
Bucharest, Romania. 20th May, 2024: Nicusor Dan, the Mayor of Bucharest and independent candidate for another term, presents his activity report as general mayor and the main objectives for the next 4 years, during a press conference, at the headquarters
Nicuşor Dan anunţă un protocol cu Compania Naţională de Căi Ferate pentru realizarea trenului...
Bill Gates / Profimedia
Bill Gates a donat 50 de milioane de dolari pentru campania Kamalei Harris. Fondatorul...