Parlamentul italian a aprobat joi o lege care interzice producţia şi comercializarea alimentelor sintetice, cum ar fi carnea cultivată, Italia devenind astfel prima ţară europeană care introduce o asemenea măsură.
În fundamentarea actului normativ, impulsionat de guvernul condus de premierul Georgia Meloni, lidera partidului de extremă-dreapta Fraţii Italiei, sunt menţionate dezechilibrele nutriţionale pe care le pot provoca alimentele sintetice şi insuficienţa studiilor ştiinţifice care să susţină utilitatea acestor alimente, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.
În schimb, opoziţia reprezentată în special de formaţiunea progresistă Partidul Democrat critică adoptarea legii şi invocă drept argument lipsa unor concluzii ştiinţifice care să justifice interzicerea absolută a alimentelor sintetice. Opoziţia avertizează şi asupra încălcării principiului liberei circulaţii a mărfurilor în interiorul UE, dacă guvernul italian va interzice de asemenea comercializarea alimentelor sintetice produse în alte ţări membre ale UE, ceea ce ar putea antrena sancţiuni din partea Bruxellesului.
Dezbaterea legii în Camera Deputaţilor de la Roma, care a tot fost amânată din cauza temerilor privind neconformitatea sa cu legislaţia europeană, a fost însoţită de confruntări în afara parlamentului între adversarii şi susţinătorii actului normativ, cei din urmă fiind organizaţi de Coldiretti, cea mai mare asociaţie a fermierilor şi agricultorilor italieni.
"Dorim să protejăm sănătatea publică şi să prevenim şomajul. Există un risc de injustiţie socială din cauza alimentelor sintetice, cu o societate în care bogaţii mănâncă bine şi săracii mănâncă prost", a subliniat ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida.
La rândul său, ministrul italian al Sănătăţii, Orazio Schillaci, a menţionat că această lege are în vedere de asemenea protejarea patrimoniului şi culturii alimentare a Italiei ce are la bază dieta mediteraneană.
Guvernul condus de Georgia Meloni a emis deja patru decrete care impun oferirea de informaţii suplimentare consumatorilor despre alimentele care "nu se regăsesc în dieta tradiţională" a Italiei şi care, printre alte măsuri, obligă hypermarketurile să separe de restul produselor făina fabricată din insecte, după ce Comisia Europeană a autorizat comercializarea de produse alimentare pe bază de insecte.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!