Suprafaţa oceanelor a cunoscut recent cea mai caldă lună mai din istoria măsurătorilor meteorologice, a anunţat miercuri Serviciul european Copernicus, potrivit AFP.
"Temperaturile de la suprafaţa oceanelor au atins deja niveluri record, iar datele noastre indică faptul că temperatura medie pentru toate mările fără gheaţă în mai 2023 a fost mai mare decât în orice altă lună mai", a subliniat într-un comunicat Samantha Burgess, directoarea adjunctă a Serviciului European Copernicus privind schimbările climatice (C3S), trasmite Agerpres care citează AFP.
Acesta din urmă ține de cont de analize computerizate generate pe baza a miliarde de măsurători efectuate de sateliţi, precum şi de nave, avioane şi staţii meteorologice din întreaga lume. Unele dintre datele folosite de Copernicus datează încă din 1950.
În ceea ce priveşte temperaturile la nivel global, luna mai a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată.
"Luna mai 2023 a fost a doua cea mai caldă înregistrată la nivel global, în condiţiile în care vedem că semne privind dezvoltarea El Nino continuă să apară în Pacificul ecuatorial", a adăugat Samantha Burgess.
El Nino este un fenomen climatic natural, în general asociat cu o creştere a temperaturilor, o secetă sporită în anumite părţi ale lumii şi ploi abundente în altele. S-a produs cel mai recent în sezonul 2018-2019 şi a lăsat în urma lui un episod deosebit de îndelungat al fenomenului La Nina, care provoacă efecte inverse şi, mai ales, o scădere a temperaturilor.
La începutul lunii mai, Organizaţia Meteorologică Mondială estima că sunt 60% şanse ca El Nino să se dezvolte până la sfârşitul lunii iulie şi 80% şanse ca acest fenomen să se producă până la finalul lunii septembrie.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!