Istoricul Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României, critică situația în care a ajuns învățământul românesc, într-un interviu acordat la Europa Liberă.
„Nu există o rețetă mai directă în a submina o societate decât aceea de a banaliza educația, de a te mulțumi cu generații de oameni mediocru pregătiți. Asta este rețeta clară și directă de a submina o societate: dă-i o educație proastă și o să vezi rezultatele. În 30 de ani, devin o masă de manevră și o masă de sclavi”, a spus Cioroianu în cadrul interviului.
„De aproape 30 de ani ne-am vaccinat cu această idee că educația nu te mai ajută. Copiii nu-și mai știu notele între ei, ca nu cumva să fie stresați. Este maniera cea mai clară de a ne autosabota. Sabotăm ideea de competiție și de meritocrație. Înainte, dacă vedeai că un coleg a luat 10, te simțeai puțin dator să îl ajungi din urmă. Acum, parcă ar fi contul din bancă, carnetul de note e secret. Din aparenta grijă față de elevi, s-a ajuns la rezultatul total opus. Elevul e tot mai bombardat, tot mai acoperit cu tot felul de activități conexe, care îi răpesc, în cele din urmă, copilăria”, a mai spus Cioroianu.
De asemenea, Cioroianu consideră că această problemă este cauzată și de anumiți profesori pe care dacă „îi scuturi puțin”, sunt la fel de analfabeți precum elevii și susține că aceștia sunt de vină pentru faptul că 40.000 de elevi nu s-au înscris la examenul de bacalaureat de anul acesta.
„Acești tineri care sunt incapabili să susțină bacalaureatul au fost, totuși, elevii unor profesori. Sunt o generație de eșuați, sau este lipsa de motivație a profesorilor care se transformă într-o lipsa de motivare a elevului?”, a mai adăgat Adrian Cioroianu.
Totodată, Adrian Cioroianu critică și obiceiul publicării perlelor de la Bacalaureat.
„Ne distrăm toți pe ce spun elevii la bacalaureat și cât de aburiți sunt în a discuta despre literatura română. Profesorul ce face în povestea asta?”, a subliniat istoricul Cioroianu.
Din punctul său de vedere, salariile mici din învățământ și lipsa oricărei motivări profesionale, au dus la acest dezastru.
„Salariile mici din învățământ, lipsa oricărei motivări profesionale pentru profesori a făcut ca cei mai buni studenți ai noștri să nu intre în învățământ. Cei mai buni își găsesc de lucru în domenii mai bine plătite, astfel încât, de 30 de ani, în învățământ intră studenți mediocri, cu excepțiile de rigoare. Evident că sunt și studenți foarte buni, din fericire, care încă mai ajung în învățământ, dar în cea mai mare parte, la cele mai multe dintre discipline, nu mai intră studenții buni în învățământ”, a concluzionat Adrian Cioroianu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!