Serviciul Român de Informații respinge orice acuzații că ar interveni în procesul de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională și denunță o campanie de atragere în disputele politice.
„Constatăm, fără surprindere și fără caracter de noutate, atacuri sistematice la adresa Serviciului și a conducerii acestuia și încercări de atragere în disputa politică actuală. Serviciul nu este la prima astfel de campanie și își menține determinarea în apărarea cetățenilor și a valorilor constituționale”, transmite SRI într-un comunicat în care spune că „a luat act” de declarațiile politice rostite marți în Parlamentul României, în care a fost invocat Serviciul în contextul numirilor de la Curtea Constituțională a României.
„Numirile în funcțiile de judecători în această instanță sunt apanajul exclusiv al partidelor politice, în conformitate cu un set de criterii care nu au legătură cu rolul instituțional al SRI. Invocarea instituției noastre în acest context este gratuită, nu are legătură cu realitatea, cu normele unui stat de drept ori cu misiunea Serviciului. Aceste declarații politice nu au legătură cu valorile constituționale apărate și promovate de SRI”, punctează SRI în comunicat.
Reacția vine după ce fostul ministru al justiției, deputatul USR Stelian Ion a atacat numirea lui Bogdan Licu în funcția de judecător al Curții Constituționale. „Este foarte trist că se vine cu o astfel de candidatură care vine dintr-o susținere a unei forțe apolitice, a unei forțe care ține mai degrabă de serviciile secrete, de SRI, decât de partidele politice. Asta este o dovadă a slăbiciunii statului, a slăbiciunii oamenilor politici și a puterii pe care din ce în ce mai mult și-o arogă nelegitim SRI”, a afirmat Stelian Ion.
Bogdan Licu a fost numit la Curtea Constituțională la propunerea PSD și cu susținerea PNL și UDMR. El a primit 208 voturi, marți, în plenul Camerei Deputaților. Cristi Danileț, propunerea USR, a primit 59 de voturi, iar Ioan Sabău-Pop, propus de AUR, 34 de voturi. Licu îl va înlocui pe actualul președinte al CCR, Valer Dorneanu.
Bogan Licu este prim-adjunct al procurorului general al Parchetului României. Numele lui este legat și de scandalul privind un posibil plagiat al doctoratului. USR va ataca propunerea la Curtea Constituțională.
Din partea senatorilor, Iulia Scântei va fi cea care ajunge la Curtea Constituțională. Este la doilea mandat în Parlament din partea PNL, partidul care a și susținut-o pentru aceasta funcție. În trecut, ea a fost și secretar general în Ministerul Justiției. Și în cazul Iuliei Scântei, USR va sesiza Curtea Constituțională. De data aceasta, motivul este procedura de numire.
O a treia numire la Curtea Constituțională va fi făcută direct de către presedintele Klaus Iohannis.
Valer Dorneanu, actualul președinte al Curții, este printre cei cărora li se termină mandatul. Curtea Constituțională are 9 judecători, numiti cu mandate de 9 ani.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!