COVID-19 nu are impact doar asupra celor infectați cu coronavirus, ci și asupra celorlalți. Un studiu realizat de cercetătorii Universității Cardiff arată că elevii de 10-11 ani au mâncat mai puține legume, au făcut mai puține exerciții fizice și nici psihic nu au stat bine, toate ca urmare a pandemiei.
Conform unui sondaj realizat între lunile aprilie și iunie, 27% dintre copiii de 10-11 ani au prezentat dificultăți emoționale semnificative, comparativ cu doar 17% în 2019. Copiii din mediile mai sărace au fost de aproape două ori mai susceptibili să raporteze probleme emoționale și comportamentale în comparație cu cei din familiile bogate.
Impactul pandemiei este posibil să lase o „amprentă pe viață” asupra sănătății mentale a copiilor pe măsură ce aceștia cresc, spune un cercetător în domeniul științelor sociale. Kelly Morgan susține că atât copiii cât și familiile lor au fost afectați pe scară largă pe parcursul pandemiei.
Sondajul a evidențiat rolul important pe care școlile l-au jucat în timpul și după pandemie. Dintre copiii intervievați, 90% au declarat că s-au simțit protejați de profesorii lor și 80% au spus că în școală a existat cel puțin un adult cu care puteau vorbi.
Profesorul Graham Moore, care a condus studiul în care s-au analizat datele de la 1.863 de copii din 76 de școli, a declarat că acesta a arătat că între profesori și elevii lor s-au menținut relații bune.
Este plauzibil că, dacă profesorii și personalul de sprijin nu ar fi făcut o treabă atât de bună pentru a se conecta cu elevii lor în acest mod, ne-am fi confruntat cu o criză și mai mare de sănătate mintală în rândul copiilor noștri, a spus Moore.
În ceea ce privește dieta și exercițiile fizice, copiii de 10 și 11 ani chestionați au fost „în mod constant mai puțin sănătoși” în timpul pandemiei decât în anii anteriori. Proporția copiilor care consumau zilnic porții de legume a scăzut de la 52% în 2019 la 41% în 2021, în timp ce cei care mâncau fructe în fiecare zi au scăzut de la 59% la 47%. În cele 18 luni de perturbare a rutinei familiale este posibil ca părinții să se fi chinuit să cumpere și să păstreze în mod regulat alimente, cum ar fi legumele proaspete.
Pe lângă toate acestea, mulți copii se bazau pe școli pentru micul dejun și prânz, ceea ce ar putea explica o parte din scăderea consumului de fructe și legume, a mai spus profesorul.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!