Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii. Au fost 197 voturi „pentru” și 70 de abțineri. Nu a fost niciun vot „împotrivă”.
Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie. Asta înseamnă un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei numai în 2019, 25 miliarde de lei anul viitor, iar FMI și Comisia Europeană au avertizat că majorările ar putea deveni nesustenabile.
Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. În cazul pensiei de urmaș, soția sau soţul supravieţuitor va primi 25% din pensia soţului decedat. Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Impactul financiar în 2020 este de 25 de miliarde de lei.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!