Pandemia a redus poluarea atmosferică și nu numai, dar revenirea la „normal” ar putea anula toate beneficiile aduse naturii de activitatea scăzută din ultima perioadă. Activiștii de mediu se tem că urmează o nouă criză ecologică.
Răspândirea coronavirusului a generat fabricarea intensă de măști sanitare, chirurgicale, echipamente de protecție și saci, toate având la bază unul dintre cele mai nocive elemente pentru mediu: plasticul.
Mănușile, măștile și celelalte mijloace de protecție împotriva COVID-19 ar putea sfârși în oceane, deja extrem de poluate cu plastic.
Zeci de măști și mânuși chirurgicale zac aruncate peste tot în zona în care locuiesc, în Washington DC. A plouat aici timp de două zile, iar apa le duce spre canalizare, de unde ajung Râul Anacostia, Chesapeake Bay și apoi în Oceanul Atlantic, spune John Hocevar, director de campanie la Greenpeace SUA.
Un studiu din 2019 arăta că producția globală de plastic a crescut de patru ori în ultimele patru decenii, iar autorii săi avertizează că dacă această tendință continuă, producția de plastic va fi responsabilă pentru 15% din emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050.
Alte studii au estimat că 8 milioane de tone de gunoi de plastic ajung în ocean, anual, iar această cifră nu face decât să crească.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!