La Vatican a fost audienţa generală acordată ca în fiecare săptămână de Papa Francisc. De această dată, ceremonia a avut o semnificaţie specială pentru că este prima după călătoria apostolică de trei zile a Suveranului Pontif în România. Mai mult, în Piaţa San Pietro, s-au aflat şi câteva zeci de români, veniţi la Vatican pentru a-i mulţumi Papei pentru vizită şi pentru mesajele de unitate şi fraternitate transmise din țara noastră. Ei vor avea apoi o întâlnire privată cu Suveranul Pontif.
Iată discursul ținut de Papa Francisc:
„A fost o mare bucurie să fiu un pelerin în România. Ca și creștin, am avut bucuria de a trăi un moment privilegiat al relațiilor frățești dintre biserici. În România, cea mai mare parte a creștinilor aparțin Bisericii Ortodoxe, coduse în momentul de față de Patriarhul Daniel, care este ca un frate al meu.
Comunitatea catolică, fie ea greacă sau latină, este vie și activă. Uniunea dintre toți creștinii, deși este nedesăvârșită, se bazează pe același botez și este pecetluită de sângele și de suferința îndurată împreună în timpurile întunecate ale progoanei – mai ales secolul trecut sub regiumul comunist.
Împreună cu patriarhul și cu Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe am avut o întâlnire foarte cordială, în care am insistat asupra voinței Bisericii Catolice de a păși împreună în memoria reconciliată, către o unire mai desăvârșită, pe care însuși poporul român l-a invocat în mod profetic în timpul vizitei Sfântului Ioan Paul al II-lea.
Această importantă dimensiune ecumenică a călătoriei a culminat cu rugăciunea solemnă a „Tatălui Nostru”, în interiorul noii și impunătoarei Catedrale ortodoxe din București. A fost un moment de extraordinară valoare simbolică, pentru că rugăciunea „Tatăl Nostru” este prin excelență un patrimoniu comun al tuturor botezaților. Am recitat-o înainte noi, catolicii, în latină și apoi ortodocșii în limba română, pentru a semnifica unitatea care nu înlătură diversitățile legitime.
Fie ca Duhul Sfânt să ne conducă. Să trăim mereu mai mult ca și fii ai lui Dumnezeu și frați între noi. Am celebrat trei sfinte liturghii euharistice. Cea dintâi în Catedrala din București pe 31 mai. Mare a fost bucuria de a ne strânge în familie în jurul cinei Domnului. Cel de-al doilea pelerinaj a fost la sanctuarul din Șumuleul Ciuc, loc al multor pelerini – mai ales de limba magheară.
Cea de-a treia a fost la Blaj, unde au fost beatificați cei șapte episcopi martiri. Unul dintre acești noi fericiți, Iuliu Hossu, a scris în timpul prigoanei: „Dumnezeu ne-a trimis acest întuneric al suferinței ca să dăm iertare și să ne rugăm pentru convertirea tuturor.” Gândindu-mă la suferințele imense la care au fost supuși, aceste cuvinte mi se par un adevărat miracol. Cu totul și cu totul intens a fost trăită de mine întâlnirea cu tinerii și cu familiile de la Iași. Vechea cetate și, important, centrul cultural – răscruce între Occident și Orient. Un loc care deschide căi noi pentru a merge împreună, în bucuria diversității, într-o libertate care nu ne taie rădăcinile, dar se inspiră din ele într-un mod creativ.
Ultima etapă a călătoriei a fost vizita comunității de romi din Blaj. Am vrut să îi salut și să reînnoiesc apelul împotriva oricărei forme de discriminare și respectarea oricărei persoane, indiferent de etnia lor, limba lor, religia lor. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această călătorie apostolică.”
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!