Un studiu publicat pe site-ul revistei științifice Nature, coordonat de Siswanti Zuraida de la Facultatea de Inginerie a Mediului de la Universitatea din Kitakyushu (Japonia), dezvăluie că scutecele uzate, spălate și mărunțite pot fi utilizate ca o alternativă la nisipul tradițional folosit în construirea caselor.
Autorii susțin că acest proces inovator ar putea fi utilizat pentru construirea de locuințe accesibile în diverse regiuni ale lumii. Pe lângă beneficiile economice, această metodă ar putea contribui și la reducerea semnificativă a cantității de scutece uzate trimise la depozite de gunoi sau incinerate, transformându-le într-o resursă cu potențial valoros, relatează Libertatea.
Potrivit grupului de cercetare coordonat de Siswanti Zuraida, se estimează că în prezent sunt aruncate anual aproximativ 10 milioane de tone de scutece. Aceste deșeuri de scutece pot fi utilizate pentru a înlocui până la 27% din nisipul folosit în beton și până la 40% din nisipul folosit în mortar.
Echipa de cercetare a creat materiale de construcție folosind deșeuri de scutece de bebeluși, înlocuind nisipul cu beton în diferite proporții. Amestecurile obținute au fost lăsate să se întărească timp de 28 de zile, apoi au fost testate rezistența conform reglementărilor de construcție din Indonezia. Această țară se confruntă cu o creștere anuală a populației de 4,1% și are nevoie de aproximativ 780.000 de unități locative noi în fiecare an. Totuși, industria construcțiilor realizează doar maximum 500.000 de unități.
Conform rezultatelor obținute, se estimează că până la 10% din reziduurile de scutece pot fi utilizate în construcția unei case cu trei etaje, până la 19% în cazul unei case cu două etaje și până la 27% în cazul unei case cu un singur etaj. În ceea ce privește utilizarea în mortar pentru peretele de separare, se poate folosi până la 40% reziduuri de scutece.
Autorii studiului sugerează că, pentru implementarea pe scară largă a descoperirilor lor, este necesară implicarea diferitelor părți interesate, inclusiv guvernul și entitățile responsabile de gestionarea deșeurilor, pentru a dezvolta procese adecvate de colectare, igienizare și mărunțire în masă a deșeurilor de scutece.
Studiul, coordonat de Siswanti Zuraida, a fost semnat și de Romi Bramantyo Margono, un cercetător indonezian de la aceeași Facultate de Inginerie a Mediului de la Universitatea din Kitakyushu, și de arhitectul belgian Bart Dewancker.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!