Furtunile puternice din ultimele zile au adus o ceață portocalie densă peste mai multe regiuni ale Greciei, cauzată de un nor de praf și nisip adus din Sahara. Directorul de cercetare meteo de la Observatorul din Atena a descris fenomenul ca fiind unul dintre cele mai grave episoade de concentrare a prafului saharian din ultimii ani, scrie The Guardian.
Sahara eliberează anual între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral, iar cele mai mici particule pot călători mii de kilometri, ajungând anual până în Europa. Norii de praf au determinat reducerea vizibilității în orașele grecești și au ridicat riscuri pentru sănătate din cauza particulelor fine de poluare.
Serviciul meteorologic din Grecia estimează că vremea se va îmbunătăți începând de miercuri, iar cerul va deveni senin.
În paralel, România a fost, de asemenea, afectată de fenomenul prafului saharian, iar acesta a fost observat mai ales după perioadele de ploaie. Profesorul Adrian Constantin, laureat al premiului Premiul Wittgenstein, a oferit o perspectivă asupra acestui fenomen, explicând că acesta este un eveniment vechi, care ar fi putut avea loc și acum o mie de ani, posibil chiar și în România.
„Acest fenomen, al ploilor cu praf saharian, este unul vechi, exista și în urmă cu o mie de ani, posibil și în România”, a spus acesta.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!