Educația sexuală la școală se va face doar din clasa a 8-a și doar cu acordul scris al părinților, potrivit votului dat marți în Camera Deputaților, cameră decizională. Legea prin care elevii vor învăța despre educația sexuală a trecut cu 224 de voturi „pentru”, unul „contra” şi 49 de abţineri.
Despre acest subiect am stat de vorbă cu Mădălin Voicu, secretar de stat la Ministerul Culturii, care ne-a acordat un interviu în exclusivitate despre cum vede el această decizie și cum se vede acest lucru în comunitatea rromă.
Digi FM: Cum vedeți o astfel de disciplină făcută în mediul rural unde nici măcar lucruri elementare, cum ar fi o toaletă decentă în incinta școlii și nu una în fundul curtii, nu sunt asigurate? Cum li se explică elevilor lucruri elementare despre sănătate în contextul în care nu au apă curentă?
Mădălin Voicu: Asta este o problemă și nu e de ieri, de azi, și nu este legată strict de problema pe care trebuie s-o învețe copiii la școală legat de problemele mai intime, să spunem. Eu presupun că acest lucru este deplorabil mai ales că zona rurală este în urmă cu cel puțin un secol. Nu știu dacă există educație în sensul ăsta, la general vorbind. Cred că este vorba de o carență pe care o are nu doar statul, ci și administratorii o au atunci când e vorba de minima educație pentru igienă, darămite pentru alte materii mai complicate sau interpretabile. Dar, presupun că cineva trebuie să explice. Și, oricum, cuvântul „educație sexuală”, ca să ne referim strict la acest titlu, este eronat. Ar trebui să existe o materie care se referă strict la sănătate în care intră și protecția, și domeniul relațiilor sexuale.
Digi FM: Cum ar trebui, din punctul dvs de vedere, ca secretar de stat, ca fin cunoscător al tradițiilor rrome să abordeze această tematică a studierii educației sexuale mai marii Ministerului Educației, astfel încât să fie înteleasă utilitatea acestei noi materii în școli?
Mădălin Voicu: În primul rând că exprimarea este greșită, ca titlu. În al doilea rând, populația interpretează si divaghează. Când vorbești despre educație de sănătate și pentru sănătate care icumbă și problema cu igiena sau problema sexuală ca relație, lucrurile ar arăta altfel. Lumea este reticentă și nu mă refer aici doar la cei de la țară sau din etnia rromă sau cei care sunt mai săraci cu duhul. E o chestiune care ține de principii. Așa că, eu cred că nici majoritarii, nici minoritarii nu vor înțelege corect sau vor accesa la denumirea acestei materii într-un mod liber. De aceea, cred că nu ar trebui să ne rezumăm la educație sexuală, ci la educație pentru sănătate care repet icumbă, aduce în discuție și relațiile interumane, adică cele sexuale, de protecție sexuală.
Digi FM: În contextul în care nu există un procent maxim de școlarizare în rândul comunității rrome, credeți că o astfel de materie îi poate îndepărta mai mult de școală, existând riscul ca părinții să nu înteleagă corect utilitatea educației sexuale în contextul în care poate comunicarea oficialilor este deficitară?
Mădălin Voicu: Nu cred că asta este o cauză pentru o eventuală renunțare la școală. Eu cred că țiganii mai mult ar lua-o în râs mai mult materia asta cu educație sexuală. Cred că ar trebui să existe o formă de diplomație din partea Ministerului Educației și să nu se pronunțe explicit legat de chestia asta cu “sexuală” și sexualitate s.a m.d. Nu, nu ar fi ăsta un motiv sau o gravitate. Dar, cred că există, totuși, exprimări mai puțin explicite atunci când vorbim de materii noi, care se introduc în programa școlară.
Eu nu cred că cuvântul „sex”, „sexual” sau „sexualitate” ar trebui să facă parte din denumirea unei materii.
Digi FM: Ora de educație în școli se va face cu acordul părinților. Credeți că cei din comunitatea rromă vor fi de acord? Credeți că li s-a explicat suficient încât să fi înțeles despre ce este vorba?
Mădălin Voicu: Cred că e mai mult o curiozitate sau un motiv de-a face haz. Am vorbit și eu cu mai mulți oameni și din etnia rromilor, și dintre cei majoritari, este ca un fel de glumă, mai ales că lumea nu ia în serios chestiunea asta. Până la urmă, fiecare copil primește o aorecare educație acasă legat de această relație. Eu cred că părinții ar putea să fie împotrivă, dar eu nu sunt împotrivă categoric.
Eu aș schimba doar denumirea. Pentru că, dacă aduci în discuție, indiferent de pătura socială, cuvântul „sex”, „sexologie” sau „partener sexual”, ele devin o chestie ce ține de pudism, sau mai curând un conservatorism în exprimare, în comportament, în ciuda secolului în care trăim.
Digi FM: Cum vedeți dvs denumirea materiei din „educație sexuală” în „educație sanitară”?
Mădălin Voicu: E o decizie foarte bună. Cuvântul „sex” trebuie scos din denumirea materiei. Așa totul este mult mai digerabil. Dacă e vorba despre sănătate în care intră problema cu sănătatea și igiena sexuală, e foarte ok.
Digi FM: Cum e văzută această materie în comunitatea rromilor?
Mădălin Voicu: Oamenii au o anumită reținere vizavi de o relație între un bărbat și o femeie, ca să nu mai vorbim de relațiile între barbați sau între femei. Și, atunci, țiganii vor înțelege că nu este strict vorba de o relație între 2 ființe, ci e vorba despre sănătate în sens global. Și, atunci, probabil, vor fi mai deschiși.
Digi FM: În tradiția rromă, în multe cazuri se aplică măritișul/însurătoarea la vârste mai mici, uneori înainte de majorat. În contextul în care educația sexuală se introduce de la clasa a VIII-a, credeți că e tardiv? Poate ar trebui introdusă mai devreme?
Mădălin Voicu: Există niște obiceiuri, tradiții, cutume care nu au o legătura strictă cu ce încercăm noi aici să explicăm. Ei se iau între ei, de cele mai multe ori, nu neapărat din dragoste, ci din combinații între șefii unei comunități, ăla are fată, ăla are băiat, bulibață...forme din astea de ierarhii. E o problemă acută. Ar trebui să existe niște condiții, niște restricții unde copiii minori nu ar trebui să se căsătorească.
Dar ei oricum o fac fără să meargă la primărie și să obțină un accept de a se căsători sau la biserică.
E greu de intrat în detaliul ăsta.
La țigani e un curs firesc al lucrurilor.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!