Profesorul universitar Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, remarcă „o polarizare” în ceea ce priveşte rezultatele înregistrate în România la testele PISA, el observând, în acest context, că „nimeni nu vrea să discute raţional şi realist despre aceste rezultate”. Astfel, profesorul constată că există două abordări aflate la extreme în ceea ce priveşte rezultatele acestor teste: cei care spun că este vorba despre un dezastru şi cei care invocă faptul că România se află într-o fază de rezilienţă.
”Fiecare a văzut ce a vrut, şi după aia oamenii s-au polarizat, dacă e un dezastru sau este o rezilienţă. Trebuie să ne uităm obiectiv la date”, spune Daniel David, sâmbătă, la Digi 24. Acesta remarcă faptul că rezultatul din acest an este cel mai bun obţinut de România la testele PISA din anul 2000, de când a început participarea la testele PISA, participare care a avut unele sincope. Explicaţia pentru care România se află pe un loc mai bun este aceea că au intrat participanţi noi la aceste teste „şi foarte mulţi slabi”, spune profesorul, potrivit News.ro.
Daniel David remarcă, totodată, că nu există diferenţe „semnificative statistic” în ceea ce priveşte ştiinţele, arată că se observă diferenţe în bine între rezultatele obţinute de România în primul an de participare la aceste teste şi anul curent, dar faţă de alţi ani nu sunt diferenţe importante, după cum şi la matematică diferenţele sunt foarte mici între rezultatele obţinute de România în anii anteriori.
”Deci e clar că nu am crescut. Prima concluzie pe care trebuie să o tragem este că, dacă vrem să-i spunem dezastru, să recunoaştem că nu e un dezastru nou. E un dezastru de 20 de ani, să nu ne mirăm şi să ne dăm cu capul de pereţi că oare ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă şi să vorbim despre că o fi fost pandemia sau ce o fi fost. Eu cred că e o performanţă slabă, adică nu poţi ca în Uniunea Europeană să fii pe ultimul sau pe penultimul loc, la ambiţiile pe care le ai, ca ţară. Deci este o performanţă slabă, sunt de acord, dau nu este nouă. Dacă mergem în discursul celor care vorbesc de rezilienţă, sigur că da, este rezilient. Oricine o să spună că atunci când stai în genunchi, foarte greu să fii doborât. Dacă stai pe două picioare poţi să cazi mai uşor. Când ai o performanţă atât de slabă, evident că eşti rezilient. Doar vecinii bulgari, ca să spun aşa, au căzut din genunchi pe burtă. Noi am stat pe genunchi şi nu am căzut foarte mult, dar suntem în genunchi, nu am stat niciodată pe două picioare”, a adăugat rectorul Universităţii din Cluj Napoca.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!