Utilizarea inteligenței artificiale (AI) pentru a aduce la viață amintiri ale celor decedați a devenit o realitate, transformând ceea ce odată era doar o fantezie din science-fiction într-o industrie de miliarde de euro, relatează BBC. Tehnologiile avansate permit acum crearea de clone digitale care imită aproape perfect persoanele decedate, atât prin aspectul fizic, cât și prin comportamentul lor.
În 2016, James Vlahos a primit vestea teribilă că tatăl său fusese diagnosticat cu cancer în stadiu terminal. Hotărât să păstreze amintirile tatălui său, James a înregistrat ore întregi de conversații cu acesta, documentând povestea vieții sale. „Mi-am iubit tatăl și îmi pierdeam tatăl”, a spus James, care este originar din Oakland, California, scrie BBC.
„Am făcut un proiect de istorie orală cu el, în care am petrecut ore și ore și ore doar înregistrându-i povestea de viață,” a explicat James. „Am acest compendiu minunat pe care mă pot baza”. În timp ce James explora o carieră în AI, a avut ideea de a transforma aceste înregistrări într-un chatbot interactiv. Astfel, după moartea tatălui său în 2017, James a creat HereafterAI, o aplicație care permite utilizatorilor să interacționeze cu o versiune digitală a celor dragi.
Cu toate că chatbot-ul nu a eliminat durerea pe care James a resimțit-o după moartea tatălui său, îi oferă totuși ceva ce nu ar fi putut avea fără această tehnologie. În loc ca amintirile cu tatăl lui să se piardă încetul cu încetul odată cu trecerea timpului, acum „am acest compendiu minunat pe care mă pot baza”.
În timp ce utilizatorii HearafterAI pot încărca fotografii cu persoana iubită, pentru a apărea pe ecranul telefonului inteligent sau al computerului lor atunci când folosesc aplicația, o altă firmă care transformă oamenii în chatbot AI merge mult mai departe.
DeepBrain AI din Coreea de Sud creează un avatar al unei persoane bazat pe video, filmând ore întregi de videoclipuri și sunet pentru a-i surprinde chipul, vocea și manierele.
„Clonăm asemănarea persoanei cu 96,5% din asemănarea persoanei originale”, spune Michael Jung, directorul financiar al DeepBrain.
Compania consideră că aceste avataruri pot juca un rol esențial în dezvoltarea unei culturi a „moștenirii vii”, unde oamenii își pregătesc amintirile pentru a fi lăsate în urmă ca un memento digital. Procesul de creare a acestor avataruri nu este ieftin, costurile ajungând până la 50.000 de dolari, dar DeepBrain a atras deja investiții semnificative, strângând 44 de milioane de dolari la ultima rundă de finanțare .
În timp ce aceste tehnologii oferă o modalitate inovatoare de a păstra amintirile celor dragi, ele vin și cu provocări semnificative. Psihologii avertizează că utilizarea acestor tehnologii trebuie gestionată cu grijă, mai ales în momentele de doliu intens.
Psihologul Laverne Antrobus subliniază că, deși aceste tehnologii pot ajuta la păstrarea amintirilor, ele nu pot înlocui sprijinul emoțional și apropierea umană necesare în procesul de doliu. „Tehnologia nu va ține niciodată locul aspectelor mai tradiționale ale doliului, precum apropierea emoțională dintre oameni, sentimentul că cineva are grijă de tine sau sentimentul că ești apreciat,” a declarat Antrobus .
Sectorul „tehnologiei de doliu” a crescut semnificativ, valorând acum peste 120 de miliarde de euro la nivel global. Pandemia de COVID-19 a accelerat această creștere, evidențiind importanța vieții și a amintirilor pentru multe persoane. „Ceea ce Covid a făcut a fost să scoată în evidență pentru oameni importanța vieții,” a explicat David Soffer, editorul șef al TechRound.
„Când tehnologia ajunge să rezolve probleme tehnice, asta este bine. Dar când ajută să rezolve probleme non-tehnice, precum este procesul de doliu, acela este adevăratul scop al tehnologiei” .
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!